Wolfje02 » Specials » Darmaandoeningen

Verschillende aandoeningen van de darmen

Verschillende aandoeningen van de darmen De darmen zijn blootgesteld aan allerlei giftige stoffen en micro-organismen in onze voeding. Aandoeningen aan de darmen komen vaak voor. Veel van de ziekten zorgen voor veranderingen bij de ontlasting: volume, vorm, frequentie. Welke aandoeningen komen er voor en wat zijn de oorzaken, symptomen, behandeling, complicaties en prognose?

Darm

Het is het deel van het spijsverteringsstelsel dat ligt tussen de ingang van de maag tot aan de anus. De darm bestaat uit drie delen: dunne darm, dikke darm en endeldarm. De dunne darm ligt midden in de buik, de dikke darm eromheen. De dunne darm is het langst en bestaat uit: duodenum (twaalfvingerige darm), jejunum en ileum. De dikke darm bestaat uit: blindedarm (hieraan vast zit de appendix vermiformis of wormvormig aanhangsel) en de eigenlijke dikke darm.

Verschillende aandoeningen van de darm

  • Aandoeningen waarbij het lichaam moeite heeft om voedingsstoffen uit het voedsel te absorberen: lactose-intolerantie, coeliakie.
  • Ontstekingsziekten: ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
  • Verstoring van de doorstroming van de darminhoud: breuken, darmafsluitingen.
  • Dikke-darmkanker: een veel voorkomende doodsoorzaak in Nederland.
  • Aandoeningen aan endeldarm en anus: aambeien, anuskanker.
  • Algemene problemen met spijsvertering en stofwisseling: diarree, obstipatie.
  • Wormen zoals aarsmaden, lintwormen.

Gastro-enterologie

Het specialisme dat zich bezighoudt met darmaandoeningen is de gastro-enterologie. Het is een onderdeel van de interne geneeskunde. Als een operatie wordt overwogen, komt men terecht bij een chirurg. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het opheffen van een darmafsluiting, het verwijderen van het wormvormig aanhangsel van de blindedarm (appendectomie).
Aarsmaden of wormpjes: jeuk bij de anus

Aarsmaden of wormpjes: jeuk bij de anus

Mensen kunnen last hebben van diverse soorten wormen. Aarsmaden komen het meest voor. Een besmetting met aarsmaden komt wereldwijd voor en treft vooral kinderen. De eitjes die gelegd worden door de vr…
Ziekte van Crohn: oorzaken, symptomen, behandeling, prognose

Ziekte van Crohn: oorzaken, symptomen, behandeling, prognose

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de darm. De ziekte begint meestal tijdens de puberjaren en keert steeds terug. Wat zijn de oorzaken en symptomen van de ziekte van Crohn, hoe kan d…
Obstipatie bij kinderen: oorzaken, behandeling

Obstipatie bij kinderen: oorzaken, behandeling

Verstoppingen bij kinderen komt zeer veel voor, vaak is er geen speciale oorzaak aan te wijzen en gaan de klachten na verloop van tijd weer over. Obstipatie is geen ziekte maar wel een probleem voor h…
Aambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandeling

Aambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandeling

Op aambeien rust een taboe, veel mensen vinden het niet fijn om over dit onderwerp te praten. Dit terwijl het misschien wel prettig is om er met anderen over te praten, ongeveer de helft van de Nederl…
Darmkanker: symptomen, behandeling, bevolkingsonderzoek

Darmkanker: symptomen, behandeling, bevolkingsonderzoek

Bij darmkanker is er sprake van een kwaadaardig gezwel in de darm. Kanker van de dunne darm is zeldzaam, kanker van de dikke darm en van de endeldarm komt in West-Europa vaak voor. Endeldarmkanker kom…
Coeliakie: oorzaken, symptomen, behandeling, prognose

Coeliakie: oorzaken, symptomen, behandeling, prognose

Bij mensen met coeliakie is de wand van de dunne darm zo aangedaan dat voedsel niet voldoende kan worden opgenomen. Dit wordt malabsorptie genoemd. Coeliakie komt meestal in het eerste levensjaar voor…
Prikkelbaredarmsyndroom: oorzaken, symptomen, behandeling

Prikkelbaredarmsyndroom: oorzaken, symptomen, behandeling

Bij prikkelbaredarmsyndroom is er sprake van een verkramping van de dikke darm die verschijnselen veroorzaakt als pijn in de buik en obstipatie. Wat zijn de oorzaken en symptomen van het prikkelbareda…
Gepubliceerd door Wolfje02 op 23-04-2013, laatst gewijzigd op 28-06-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • De Grote Oosthoek