Wolfje02 » Specials » Circussen
Wolfje02: Informatie van A tot Z

Circussen in Nederland

Circussen in Nederland Volgens Van Dale (woordenboek) betekent circus: een tent waarin voorstellingen met dressuur, acrobatiek enzovoort worden gegeven. Er zijn verschillende soorten circussen, je kunt denken aan theatercircus, het circus met pluche en klatergoud en jeugdcircus. Het leuke van circus is dat jong en oud er van geniet, het is dan ook een van de populairste uitjes in de maand december.

Inhoud artikel


Wat betekent het woord circus?

Circus komt van cirkel. Het gaat om de cirkel van de piste, de plaats waar de artiesten van een circus hun optredens laten zien.

Opleidingen gericht op het werken in een circus

Er zijn in Nederland een paar opleidingen:
  • Cirque CIOS: Heerenveen MBO
  • Codarts Circus Arts: Rotterdam HBO
  • Fontys Academy for Circus and Performance Art (ACaPA): Tilburg HBO

Cirque CIOS

Het is de bedoeling om turnen, acrobatiek en circus met elkaar te verbinden bij Cirque CIOS (Friesland College). Men verwacht dat Cirque CIOS (nieuwe richting in 2015) de opleidingen Artiest Dans en CIOS Turnen (bestaande opleidingen) gaat versterken. Het gaat om een opleiding voor mensen die willen gaan werken in de wereld van de circusscholen. Het gaat om mbo-niveau.

Wintercircussen en Groot Kerstcircus van Hillenaar Events

Hillenaar Events is de grootste producent van Kerst- en Wintercircussen in Nederland. Het gaat om Wintercircus Utrecht, Wintercircus Amsterdam, Wintercircus Maastricht en Groot Kerstcircus Den Haag. Respectievelijk gehouden op/in Jaarbeurs Utrecht, de RAI, MECC en het Malieveld. De producties in deze vier circussen draaien tegelijkertijd met ieder een eigen programma in de kerstvakantie. Het gaat om voorstellingen met spectaculaire acts, zonder wilde dieren. Het gaat ieder jaar om nieuwe voorstellingen. Een bezoek aan een van de circussen is een uitje voor zowel jong als oud.

Cirque du Soleil

Letterlijk betekent dit: Circus van de zon. De naam werd bedacht door Guy Laliberté, toen hij een naam zocht voor een groep rondreizende acrobaten. Hij zag een zonsondergang op Hawaï en kwam zo op Cirque du Soleil. Zon staat symbool voor jeugd, maar ook voor dynamiek en energie, die woorden pasten helemaal bij de acrobatengroep. Het logo van een tarotkaart die de zon voorstelt is in 1984 bedacht door Josée Bélanger. Er zijn wel eens veranderingen in het logo aangebracht, maar de zon is gebleven (belangrijk symbool voor Cirque du Soleil) en de afbeelding van een tarotkaart.
Boekrecensie: Circus Pientje (één groot circusavontuur) recensie

Boekrecensie: Circus Pientje (één groot circusavontuur)

Pien, een klein meisje, wil bij het circus. Ze probeert allerlei circusacts uit, geholpen door haar vader, haar moeder, de kat en de stofzuiger. Het stokpaardje van haar overleden opa wordt een circus…
Gepubliceerd door Wolfje02 op 28-09-2015, laatst gewijzigd op 21-03-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: IgorSuassuna, Pixabay
  • http://www.wintercircusutrecht.nl/over-ons
  • http://circus.blog.nl/nieuws/2015/01/28/acrobatenopleiding-cios
  • https://www.cirquedusoleil.com/nl/help/about/cirque-du-soleil.aspx
Schrijf mee!