Wolfje02 » Specials » Schaatsen

Schaatsen en de Elfstedentocht

Schaatsen en de Elfstedentocht Als het gaat vriezen halen veel Nederlanders de schaatsen uit het vet. Kinderen en volwassen kunnen van de ijspret genieten. Jonge kinderen kunnen het eerst proberen op de zogenaamde blokschaatsen, maar al snel zullen ze overstappen naar noren, hockeyschaatsen of kunstschaatsen. Natuurlijk hopen we ook deze winter weer op een Elfstedentocht, heel Nederland zal dan genieten.

Inhoud special


Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Wat is schaatsen nu eigenlijk

In het van Dale Handwoordenboek vind ik de volgende betekenissen:
  • Schaatsen: rijden op schaatsen.
  • Schaats: onder te binden of aan een schoen vastzittend ijzer om zich snel over het ijs voort te bewegen.

Vroeger

Heel vroeger schaatsten mensen op stroken hout met rendierhuid. Deze schaatsen leken meer op skiís. Later ging men op botten van rendieren schaatsen, dat kwam meer in de buurt van de schaatsen die wij nu kennen.

Tegenwoordig

Tegenwoordig hebben we het mooiste materiaal tot onze beschikking. We kunnen schaatsen op overdekte en halfoverdekte ijsbanen en soms als het hard heeft gevroren op natuurijs. Een mooie ijsbaan kun je bijvoorbeeld vinden in Alkmaar (Noord-Holland): IJsbaan De Meent.

De Elfstedentocht

In 1997 is de laatste Elfstedentocht geweest. Natuurlijk hopen wij samen met de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden dat deze winter de tocht der tochten kan worden gereden. Mocht de tocht gehouden worden dan zal het de eerste keer zijn dat er een aparte wedstrijd voor vrouwen wordt gehouden! Verder is het kruisje aangepast, zie in het artikel over de Elfstedentocht.

Een leuk boek over schaatsen voor kinderen

Marian Lugtenberg heeft een leuk boek over het onderwerp geschreven, de zwart/wit foto bij dit artikel komt uit dit boekje (ik heb er een foto van gemaakt): Schaatsen.

Veel schaatsplezier!
Elfstedentocht (de tocht der tochten)

Elfstedentocht (de tocht der tochten)

Iedere winter als het een tijdje heeft gevroren, hopen veel mensen in Nederland dat er weer een Elfstedentocht gaat komen. Het is een schaatstocht van tweehonderd kilometer die je in één dag moet volb…
Schaatsen, door Marian Lugtenberg recensie

Schaatsen, door Marian Lugtenberg

Dit boek gaat over schaatsen. Skeeleren doe je in de zomer, het lijkt een beetje op schaatsen. Als het kouder wordt en het gaat vriezen, wordt het ijs elke nacht wat dikker. Mensen halen hun schaatsen…
Schaatsen (serie Informatie De Ruiterís Documentatiecentrum) recensie

Schaatsen (serie Informatie De Ruiterís Documentatiecentrum)

Van boeken uit de serie Informatie steek je altijd wat op, dat geldt ook voor dit boek over schaatsen. Als er ijs ligt in Nederland, halen de mensen hun schaatsen uit het vet. Vroeger werden botten va…
Boekrecensie: Kangoeroe gaat schaatsen (Lydia Albadoro) recensie

Boekrecensie: Kangoeroe gaat schaatsen (Lydia Albadoro)

Kangoeroe, Schildpad, Wolf en Slang beleven een winters avontuur. Kangoeroe wil graag schaatsen en haar vriendjes gaan met haar mee. Slang is verdrietig, ze heeft geen poten en kan daarom niet schaats…
Gepubliceerd door Wolfje02 op 09-11-2010, laatst gewijzigd op 28-06-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties