Verschillende auto-immuunziekten
Bij auto-immuunziekten keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam. Het is een verzamelnaam voor ziekten waarbij het afweersysteem zich richt tegen eigen cellen die gezond zijn en goed werken. Het hapert in de herkenning van eigen en niet-eigen cellen en eiwitten. Er ontstaan in het lichaam antistoffen of cytotoxische T-lymfocyten. Deze zijn gericht tegen lichaamseigen weefsels.
Hoe weet je dat je te maken hebt met een auto-immuunziekte?
Veel auto-immuunziekten zorgen voor schade aan verschillende organen. Bijvoorbeeld huid, nieren, bloed, lever, zenuwen. Mensen die deze auto-immuunziekten hebben, worden behandeld door een arts die gespecialiseerd is in één of enkele organen. Specialisten zoals een reumatoloog, nefroloog, hematoloog, neuroloog, maag-darm-leverarts. Soms is het echter niet zo duidelijk dat het om een auto-immuunziekte gaat, dan heeft iemand wat algemenere klachten als koorts en algehele malaise. Deze mensen zullen eerst onderzocht worden door een algemeen internist.
Voorbeelden van auto-immuunziekten
- Artritis psoriatica
- Auto-immuun hepatitis
- Coeliakie
- Colitis Ulcerosa
- Dermatomyositis
- Diabetes mellitus type 1
- Interstitiële pneumonie
- Lupus erythematosus (SLE)
- Multiple sclerose
- Myasthenia gravis
- Neuropathie
- Reumatoïde artritis
- Sclerodermie
- Spierreuma (polymyalgia reumatica, PMR)
- Syndroom van Goodpasture
- Syndroom van Sjögren
- Vitiligo
- Ziekte van Addison
- Ziekte van Bechterew
- Ziekte van Graves
- Ziekte van Hashimoto
- Ziekte van Kawasaki
- Ziekte van Wegener of GPA
Behandeling en prognose auto-immuunziekten
De behandeling hangt af van de organen die aangetast zijn.
De prognose hangt af van de schade die aan weefsels en organen is ontstaan. Auto-immuunziekten zijn meestal langdurig, slepend. Wel kunnen de symptomen vaak onder controle worden gehouden met medicijnen.