Wolfje02 » Specials » Pasen

Pasen, lente, eieren en de paashaas

Pasen, lente, eieren en de paashaas Op zondag 5 april en maandag 6 april (2015) vieren we Pasen. Eerste paasdag valt niet elk jaar op dezelfde zondag, maar op de eerste zondag die volgt op de volle maan na het begin van de lente. Pasen is ook een lentefeest. Waarom horen eieren bij Pasen, waar komt de uitdrukking paasbest vandaan?

Inhoud special


Pasen

In mijn woordenboek staat achter Pasen: Christelijk feest ter nagedachtenis aan de opstanding van Christus. Maar waar komt het woord Pasen vandaan? Ik las dat het via het Latijn geleend is uit het Aramees, een taal uit het Midden-Oosten. Het Aramese woord pasha betekent overslaan, waarschijnlijk wordt hiermee verwezen naar de tiende plaag die Egypte trof. De Engel des Doods die alle eerstgeborenen kwam halen, sloeg de Joodse huizen over. Na deze plaag liet de farao de Joden uit gevangenschap vrij en konden zij naar het beloofde land trekken. De Joden herdachten deze gebeurtenis met het feest genaamd Pesach.

Maar hoe komt het Christelijke geloof aan de naam Pasen? De arrestatie van Jezus, de kruisiging en de opstanding van Jezus vonden plaats tijdens Pesach. In het Nederlands heeft men deze naam overgenomen voor de herdenking van deze gebeurtenissen, maar dan het Latijnse woord voor het feest: Pascha.

Lentefeest

Pasen is ook een lentefeest. Na de koude winterperiode begint de natuur opnieuw te leven. Er komen blaadjes aan de bomen, bloemen gaan bloeien en dieren krijgen jongen. Het paasfeest heeft naast de christelijke elementen ook elementen die verwijzen naar een niet-christelijk lentefeest: eieren, de paashaas.

Eieren

Het ei is een symbool van nieuw leven. In de lente worden kuikentjes geboren en daarom hoort een ei bij het paasfeest. Vroeger verstopten mensen eieren in de grond, ze geloofden dat alles op het land dan goed zou groeien. Tegenwoordig is het leuk voor kinderen, er worden eieren verstopt en kinderen gaan ze zoeken. Het beschilderen van eieren gebeurt al eeuwenlang, vroeger gebruikte men de kleuren van het altaar en liet de eieren in de kerk wijden. Mensen die niet kerkelijk waren, beschilderde eieren in helder kleuren, een weerspiegeling van het zonlicht in de lente.

De paashaas

De Romeinen vonden hazenvlees erg lekker, ze dachten dat ze er jong van bleven en dat ze er sterk van werden en vruchtbaar. De haas is het teken van vruchtbaarheid. Tegenwoordig zijn de paashazen vaak van chocolade. Er zijn ook nog andere verhalen, bijvoorbeeld dat de paashaas eigenlijk een vogel is die zich zo had misdragen dat hij voor straf in een paashaas werd veranderd. De verklaring dat eieren die door vogels in verlaten hazenlegers werden gelegd en werden aangezien voor hazeneieren klinkt ook wel logisch.

Paasvuur

Vroeger moesten lentevuren de koude en boze winter verjagen, de mensen sprongen door het vuur en ook het vee ging erdoorheen. Dat zou bescherming geven tegen ziekte. In het oosten van Nederland worden nog steeds paasvuren gestookt, maar nu om feest te vieren.

Paasbest

Vroeger werd in de lente het hele huis schoongemaakt en iedereen kreeg nieuwe kleren. Woningen en mensen zagen er met Pasen dus op zijn best uit: paasbest!
Piep, het is Pasen! door Liesbet Slegers recensie

Piep, het is Pasen! door Liesbet Slegers

De lente komt er weer aan en het is bijna Pasen. In dit boekje komt een peuter/kleuter meer te weten over de lente, Pasen en de paashaas. Liesbet Slegers heeft nog meer themaboeken geschreven: Het kin…
Een reis door schilderijenland, een prachtig boek over Pasen recensie

Een reis door schilderijenland, een prachtig boek over Pasen

Een kind laten kennismaken met de kunstgeschiedenis door de eeuwen heen lukt ouders zeker met dit boek. Het boek gaat over Frans Haas die paaseieren beschildert, hij laat zich inspireren door Leonardo…
Liselotje en het paasfeest recensie

Liselotje en het paasfeest

De lente is begonnen en het is bijna Pasen. Liselotje en het paasfeest is een heerlijk voorleesboek over Pasen. De tekst op rijm is uitermate geschikt voor peuters en kleuters. Mogelijk is het boek ni…
Knutselen met Pasen (ei, lammetje, narcis, kip)

Knutselen met Pasen (ei, lammetje, narcis, kip)

Bij feesten horen knutsels, zo is er genoeg te verzinnen om Pasen nog leuker te maken. Naast het eieren versieren kun je samen met je kind mooie dingen maken met papier, eierdozen, wat verf en plaksel…
Kinderboek over Pasen: Een heel bijzonder paascadeau recensie

Kinderboek over Pasen: Een heel bijzonder paascadeau

Haas Hyacint vindt zijn baasje Sanne heel erg lief. Als hij hoort dat zij met Pasen een bijzonder cadeau wil, gaat hij op zoek. Met de bus gaat hij naar de stad en maakt daar allerlei dingen mee. Geld…
Gepubliceerd door Wolfje02 op 22-03-2010, laatst gewijzigd op 21-03-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.