Verschillende aandoeningen van de darmen
De darmen zijn blootgesteld aan allerlei giftige stoffen en micro-organismen in onze voeding. Aandoeningen aan de darmen komen vaak voor. Veel van de ziekten zorgen voor veranderingen bij de ontlasting: volume, vorm, frequentie. Welke aandoeningen komen er voor en wat zijn de oorzaken, symptomen, behandeling, complicaties en prognose?
Darm
Het is het deel van het spijsverteringsstelsel dat ligt tussen de ingang van de maag tot aan de anus. De darm bestaat uit drie delen:
dunne darm, dikke darm en endeldarm. De dunne darm ligt midden in de buik, de dikke darm eromheen. De dunne darm is het langst en bestaat uit: duodenum (twaalfvingerige darm), jejunum en ileum. De dikke darm bestaat uit: blindedarm (hieraan vast zit de appendix vermiformis of wormvormig aanhangsel) en de eigenlijke dikke darm.
Verschillende aandoeningen van de darm
- Aandoeningen waarbij het lichaam moeite heeft om voedingsstoffen uit het voedsel te absorberen: lactose-intolerantie, coeliakie.
- Ontstekingsziekten: ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
- Verstoring van de doorstroming van de darminhoud: breuken, darmafsluitingen.
- Dikke-darmkanker: een veel voorkomende doodsoorzaak in Nederland.
- Aandoeningen aan endeldarm en anus: aambeien, anuskanker.
- Algemene problemen met spijsvertering en stofwisseling: diarree, obstipatie.
- Wormen zoals aarsmaden, lintwormen.
Gastro-enterologie
Het specialisme dat zich bezighoudt met darmaandoeningen is de gastro-enterologie. Het is een onderdeel van de interne geneeskunde. Als een operatie wordt overwogen, komt men terecht bij een chirurg. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het opheffen van een darmafsluiting, het verwijderen van het wormvormig aanhangsel van de blindedarm (appendectomie).