Wolfje02 » Specials » Leveraandoeningen

Verschillende aandoeningen van de lever

Verschillende aandoeningen van de lever De lever is het belangrijkste stofwisselingsorgaan en heeft vele functies. Het orgaan kan ontstoken raken: hepatitis. Een leverontsteking kan acuut of chronisch zijn. Andere aandoeningen van de lever zijn: levercirrose, leverkanker. Zonder lever kun je niet leven, werkt de lever niet meer dan is levertransplantatie mogelijk.

Lever

De lever is het belangrijkste stofwisselingsorgaan. Het orgaan is gelegen rechtsboven in de buik, onder het middenrif en achter de ribben. De lever heeft verschillende functies. Bijna alle stoffen die door de darmwand zijn opgenomen, bereiken via de poortader de lever. De lever vervult ook een centrale rol in de koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling. Verder heeft de lever een ontgiftingsfunctie. Verschillende lichaamsvreemde en lichaamseigen stoffen, denk aan geneesmiddelen, alcohol, worden in de lever afgebroken. De lever geeft de afvalstoffen af aan de galblaas via de galgangen. De lever maakt ook nog allerlei stoffen zoals bloedeiwitten en slaat stoffen op, zoals glucose in de vorm van glycogeen.

Aandoeningen van de lever

Voorbeelden van leveraandoeningen:
  • Leververvetting
  • Levercirrose
  • Leverkanker
  • Hepatitis

Herstel van de lever

Het is een sterk orgaan en kan zichzelf goed herstellen. Als een deel van de lever wordt verwijderd dan kan de lever weer aangroeien tot volle grootte. Als een deel van de lever niet goed werkt, dan kan een andere deel dit opvangen door harder te gaan werken. Dit heeft als nadeel dat het soms lang duurt voordat een aandoening van de lever wordt opgemerkt.

Oorzaken leveraandoeningen

Er zijn verschillende leveraandoeningen en verschillende oorzaken.
Mogelijke oorzaken:
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Medicijngebruik
  • Virussen
  • Aangeboren afwijkingen
  • Stofwisselingsziekten

Symptomen leveraandoeningen

De symptomen hangen af van de aandoening. Maar de volgende symptomen komen vrijwel altijd voor bij leveraandoeningen:
  • Zwelling van de lever
  • Geelzucht
  • Vermoeidheid
Levercirrose: oorzaken, symptomen, behandeling en prognose

Levercirrose: oorzaken, symptomen, behandeling en prognose

Bij levercirrose is er sprake van vervanging van grote hoeveelheden leverweefsel door bindweefsel. De functie van de lever gaat hierdoor steeds verder achteruit. Vaak wordt de lever daarbij kleiner: s…
Hepatitis: oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling

Hepatitis: oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling

De lever is het belangrijkste stofwisselingsorgaan en heeft vele taken. De lever kan ontstoken raken: hepatitis. Een leverontsteking kan acuut of chronisch zijn. Wat zijn de oorzaken en de symptomen v…
Chronische hepatitis: oorzaken, symptomen, behandeling

Chronische hepatitis: oorzaken, symptomen, behandeling

De spijsvertering is een van de belangrijkste functies van de lever. De lever maakt gal, en dat wordt opgeslagen in de galblaas. De lever heeft ook andere belangrijke functies. De lever maakt, met geb…
Leverkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognose

Leverkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognose

Wereldwijd is leverkanker een van de meest voorkomende soorten kanker. In westerse landen komt de ziekte minder vaak voor. Meestal volgt de aandoening op cirrose ten gevolge van langdurig overmatig al…
Leverfalen: oorzaken, symptomen, behandeling en prognose

Leverfalen: oorzaken, symptomen, behandeling en prognose

Bij leverfalen is er sprake van ernstig tekortschieten van de leverfunctie. Dit kan acuut optreden, maar het kan ook voorkomen tijdens de laatste fase van een chronische leverziekte. Buitensporig alco…
Ziekte van Wilson (koperstapelingsziekte): lever, hersenen

Ziekte van Wilson (koperstapelingsziekte): lever, hersenen

De ziekte van Wilson is een stofwisselingsziekte die erfelijk is en niet vaak voorkomt. Er is sprake van een opstapeling van koper, onder andere in de lever. De ziekte is vanaf de geboorte aanwezig, m…
Gepubliceerd door Wolfje02 op 27-05-2013, laatst gewijzigd op 14-12-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • De Grote Oosthoek
  • Het Medisch Handboek
  • Wikipedia.nl