Kinderboeken over dementie
Als iemand in de omgeving van een kind gaat dementeren kan dit heel verwarrend zijn. Volwassenen kunnen informatie vinden op internet en er zijn veel boeken te vinden over het onderwerp. Maar ook voor kinderen is het belangrijk om dementie bespreekbaar te maken en daarbij kunnen (prenten)boeken een grote steun zijn. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 235.000 mensen met dementie. Verwacht wordt dat het in 2025 zal gaan om meer dan 500.000 personen die lijden aan dementie. Dementie kan ook jonge mensen (jonger dan 65 jaar) treffen, in Nederland gaat om zo'n 12.000 mensen.
Dementie bespreekbaar maken
Als een kind in zijn of haar omgeving meemaakt dat iemand dement wordt dan kan dit veel vragen oproepen bij het kind. Laat je het onderwerp onbespreekbaar dan kan het gebeuren dat een kind zelf een verklaring gaat bedenken voor het gedrag van bijvoorbeeld opa of oma. Het is niet nodig om er een heel ingewikkeld verhaal van te maken. Vertel het kind dat de persoon met dementie een ziekte heeft en dat dat de reden is dat iemand zich soms anders gaat gedragen.
Wat kun je nog meer vertellen aan een kind?
Je kunt onderstaande punten met een kind bespreken:
- Iemand met dementie heeft geen grip over de ziekte en kan niets doen aan het afwijkende gedrag.
- Iemand met dementie kan de ziekte niet stoppen.
- Iemand met dementie blijft deel uit maken van de familie.
Waar kan een kind bang voor zijn als een familielid dement wordt?
Een kind kan gaan piekeren, het is belangrijk om in gesprek te blijven over het onderwerp. Maak het kind duidelijk dat hij of zij er niets aan kan doen dat iemand in de familie dementie heeft. Ook is het goed om te benadrukken dat dementie niet overdraagbaar is, zoals bijvoorbeeld bij de waterpokken.
Wat is dementie?
Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig ziekten waarbij de hersenen zijn aangetast. De ziekte van Alzheimer is er een van. Bij dementie gaat het niet alleen om problemen met het geheugen, er speelt veel meer. Bij dementie gaan er steeds meer cellen in de hersenen dood, de hersenen kunnen hun werk steeds minder goed doen. De achteruitgang kan snel gaan, maar kan ook langzaam verlopen.
Symptomen dementie
- In het begin valt vooral het achteruitgaan van het geheugen op.
- Problemen met taal: niet meer op de juiste woorden kunnen komen, niet alles meer begrijpen.
- Niet meer snappen hoe je dingen moet gebruiken, bijvoorbeeld een sleutel.
- De persoonlijkheid van iemand met dementie kan veranderen: er kan achterdocht optreden, agressiviteit, passiviteit, iemand kan ook heel lief zijn.
- Iemand met dementie kan angstig worden of dingen gaan zien die er in werkelijkheid niet zijn.
Oorzaken en behandeling dementie
Het is nog niet bekend waardoor dementie veroorzaakt wordt. De kans op dementie neemt toe met het stijgen van de leeftijd. De meeste vormen van dementie zijn niet erfelijkheid. Er is geen behandeling die dementie kan genezen. Het is een progressieve ziekte: dit betekent dat de ziekte steeds erger wordt. Er zijn wel medicijnen die de ziekte iets vertragen of de verschijnselen kunnen onderdrukken.