Wolfje02 » Specials » Kinderkanker

Verschillende soorten kinderkanker

Verschillende soorten kinderkanker Kinderkanker is een niet vaak voorkomende aandoening. Wel is het na ongelukken, de meest voorkomende oorzaak van dood onder kinderen. Kanker bij kinderen kun je niet vergelijken met kanker bij volwassenen. Kinderen krijgen kanker in andere organen en het gaat ook om andere typen kanker. Bij kinderen tot veertien jaar die kanker hebben komt leukemie het vaakst voor. In 2017 worden topzorg, toponderzoek en topmensen samengebracht in een nationaal oncologisch centrum.

Kanker

Cellen in ons lichaam delen zich. Er worden bijvoorbeeld iedere dag bloedcellen aangemaakt en er gaan ook iedere dag bloedcellen te gronde. Het moet in evenwicht blijven, dus er worden evenveel cellen gemaakt als afgebroken. Gaat een cel te snel delen, dan komen er teveel cellen en spreek je van kanker.

Vormen van kinderkanker die het meest voorkomen

 • Leukemie
 • Hersentumor
 • Lymfeklierkanker
 • Neuroblastoom
 • Retinoblastoom
 • Levertumor
 • Niertumor
 • Kiemceltumor
 • Bottumor
 • Fanconi Anemie
 • Tumor van de weke delen

Hoeveel kinderen krijgen kanker per jaar?

Ieder jaar krijgen vijfhonderd tot vijfhonderdvijftig kinderen kanker. Per jaar zijn er achthonderd kinderen die actief behandeld worden.

Oorzaken kinderkanker

Over de oorzaken van kinderkanker is nog niet veel bekend. Wel is duidelijk dat de risicofactoren die een rol spelen bij kanker bij volwassenen, niet aan de orde zijn bij kinderkanker.

Behandeling kinderkanker

Er zijn drie behandelmogelijkheden: opereren, bestralen en medicatie. Voor welke behandeling wordt gekozen hangt af van de vorm van kinderkanker. Vijfenzeventig procent van de kinderen geneest van de kanker. Probleem is dat door veel medicatie de gezonde cellen ook kapot gaan en dit kan later in het leven zorgen voor beschadiging van organen.

Prognose kinderkanker

Op dit moment (2016) geneest ongeveer vijfenzeventig procent van de kinderen met kanker. Wel houden veel kinderen die genezen last van gevolgen van de kinderkanker of van de behandeling. Het kan bijvoorbeeld gaan om stoornissen van het gehoor, problemen met leren, stoornissen in de groei, slechtziendheid, onvruchtbaarheid.

Nationaal kinderoncologisch centrum

In 2017 worden topzorg, toponderzoek en topmensen samengebracht in een nationaal oncologisch centrum: Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie.
Neuroblastoom kinderkanker: oorzaak, symptomen, behandeling

Neuroblastoom kinderkanker: oorzaak, symptomen, behandeling

Een neuroblastoom is een kwaadaardige gezwel dat is voortgekomen uit zenuwweefsel, dikwijls in de bijnier. Bij kinderen onder het jaar zijn neuroblastomen de meest voorkomende kwaadaardige tumoren. Wa…
Leukemie: verzamelnaam verschillende soorten beenmergkanker

Leukemie: verzamelnaam verschillende soorten beenmergkanker

Leukemie, ook wel bloedkanker genoemd, heeft te maken met witte bloedlichaampjes, maar wat is er nu precies aan de hand? De twee belangrijkste vormen van leukemie zijn acute leukemie en chronische leu…
Retinoblastoom: zeldzame vorm van oogkanker bij kinderen

Retinoblastoom: zeldzame vorm van oogkanker bij kinderen

Retinoblastoom is een kwaadaardige tumor in het netvlies van het oog en komt alleen voor op de kinderleeftijd. Retino komt van retina en dit is het woord voor netvlies in het Latijn. Blastoom staat vo…
Fanconi anemie: aangeboren afwijkingen en beenmergfalen

Fanconi anemie: aangeboren afwijkingen en beenmergfalen

Fanconi anemie of FA is een erfelijke ziekte die zeer zeldzaam is. Dit, tezamen met de verschijnselen die zeer kunnen verschillen, kan het soms lang duren voordat de diagnose wordt gesteld. Bij de geb…
Gepubliceerd door Wolfje02 op 15-11-2016, laatst gewijzigd op 17-11-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Smengelsrud, Pixabay (bewerkt)
 • Geraadpleegd op 14 november 2016: https://www.kika.nl/organisatie-kika/wat-kinderkanker