Verschillende soorten kinderkanker
Kinderkanker is een niet vaak voorkomende aandoening. Wel is het na ongelukken, de meest voorkomende oorzaak van dood onder kinderen. Kanker bij kinderen kun je niet vergelijken met kanker bij volwassenen. Kinderen krijgen kanker in andere organen en het gaat ook om andere typen kanker. Bij kinderen tot veertien jaar die kanker hebben komt leukemie het vaakst voor. In 2017 worden topzorg, toponderzoek en topmensen samengebracht in een nationaal oncologisch centrum.
Kanker
Cellen in ons lichaam delen zich. Er worden bijvoorbeeld iedere dag bloedcellen aangemaakt en er gaan ook iedere dag bloedcellen te gronde. Het moet in evenwicht blijven, dus er worden evenveel cellen gemaakt als afgebroken. Gaat een cel te snel delen, dan komen er teveel cellen en spreek je van kanker.
Vormen van kinderkanker die het meest voorkomen
- Leukemie
- Hersentumor
- Lymfeklierkanker
- Neuroblastoom
- Retinoblastoom
- Levertumor
- Niertumor
- Kiemceltumor
- Bottumor
- Fanconi Anemie
- Tumor van de weke delen
Hoeveel kinderen krijgen kanker per jaar?
Ieder jaar krijgen vijfhonderd tot vijfhonderdvijftig kinderen kanker. Per jaar zijn er achthonderd kinderen die actief behandeld worden.
Oorzaken kinderkanker
Over de oorzaken van kinderkanker is nog niet veel bekend. Wel is duidelijk dat de risicofactoren die een rol spelen bij kanker bij volwassenen, niet aan de orde zijn bij kinderkanker.
Behandeling kinderkanker
Er zijn drie behandelmogelijkheden: opereren, bestralen en medicatie. Voor welke behandeling wordt gekozen hangt af van de vorm van kinderkanker. Vijfenzeventig procent van de kinderen geneest van de kanker. Probleem is dat door veel medicatie de gezonde cellen ook kapot gaan en dit kan later in het leven zorgen voor beschadiging van organen.
Prognose kinderkanker
Op dit moment (2016) geneest ongeveer vijfenzeventig procent van de kinderen met kanker. Wel houden veel kinderen die genezen last van gevolgen van de kinderkanker of van de behandeling. Het kan bijvoorbeeld gaan om stoornissen van het gehoor, problemen met leren, stoornissen in de groei, slechtziendheid, onvruchtbaarheid.
Nationaal kinderoncologisch centrum
In 2017 worden topzorg, toponderzoek en topmensen samengebracht in een nationaal oncologisch centrum: Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie.